Atıklarla Mücadele için BP ve SABIC Ortaklığı

Yazar: plastoday
BP SABIC Ortaklığı

British Petroleum (BP) ve Saudi Basic Industries Corporation (SABIC), Almanya, Gelsenkirchen, kimyasallar kompleksindeki petrokimya faaliyetlerinde döngüsel ekonomiyi sürdürmek için birlikte çalışmak üzere bir anlaşma imzaladı.

Üretim sahasında iki şirket arasında köklü bir ilişki üzerine inşa edilen yeni işbirliği, kullanılmış karışık plastikleri hammadde olarak kullanan sertifikalı dairesel ürünlerin üretimini artırmaya yardımcı olacak. Böylece petrokimya tesislerinde ihtiyaç duyulan fosil kaynak miktarını azaltacak.

Sertifikalı dairesel polimerler, SABIC’in TruCircle portföyünün bir parçasıdır. Düşük kaliteli karışık ve kullanılmış plastikleri, aksi takdirde yakma veya depolama için kullanılacak olan, piroliz yağına dönüştürmek için gelişmiş geri dönüşüm kullanılarak üretilir. Geleneksel fosil malzemelere alternatif bir hammadde görevi gören yağ, BP’nin Gelsenkirchen rafinaj tesisinde işlenecek. Ardından SABIC tarafından Gelsenkirchen polimer tesislerinde sertifikalı dairesel ürünler üretmek için kullanılacak.

Nihai malzeme, işlenmemiş bazlı polimerlerle aynı özelliklere sahiptir ve plastiklerin özellik kaybı olmaksızın tekrar tekrar geri dönüştürülmesine izin verir. Aralık 2020’deki başarılı denemelerin ardından, alternatif hammadde kullanılarak polimer üretimi bu yılın başlarında sahada başladı.

SABIC’in PE ve Satış Başkan Yardımcısı Fahad Al Swailem, “SABIC, plastiğin asla atık haline gelmediği yeni bir döngüsel ekonomi yaratmaya yardımcı olmaya kararlıdır” dedi. “Gelişmiş geri dönüşüm, daha sürdürülebilir malzeme üretimini artırmamızı ve gezegenimizin kaynaklarını akıllıca kullanmamızı sağlıyor. Aynı zamanda depolama ve yakma gibi geleneksel yaklaşımların kullanımını azaltmamıza yardımcı oluyor. Gelişmiş geri dönüşüm, geleneksel olarak göz ardı edilen veya atılan plastik atık akışlarından değer yakalayabildiğinden, mevcut geri dönüşüm karışımında çok önemli bir role sahiptir. ”

Almanya’da BP

BP, yaklaşık iki milyon ton üretim kapasitesiyle Almanya’daki en büyük olefin tesislerinden birini işletmektedir.

BP’de Refining and Specialties Solutions Europe & Africa başkan yardımcısı Wolfgang Stückle, “Bu, etilen ve propilen üretimimizin yüzde 30’una kadarını sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir hammaddelerden 2030 yılına kadar elde etme vizyonumuzda önemli bir kilometre taşıdır” dedi.

BP’nin sertifikalı baz kimyasalları ve SABIC’in sertifikalı dairesel polimerleri, kaynaktan son ürüne kadar değer zinciri boyunca içeriği ile tanınır. Ayrıca standartları onaylayan Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikasyonu artı (ISCC +) programına da dahildir. ISCC + sertifikası, “kütle denge sistemi” üzerinde çalışır. Yani kırmaya beslenen ve fosil bazlı hammaddelerin yerine geçen her ton dairesel besleme stoğu için, çıktının bir tonu sirküler olarak sınıflandırılabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yap