ABD, Tek Kullanımlık Plastikleri Aşamalı Olarak Kaldırıyor

Yazar: plastoday
abd tek kullanımlık plastik

ABD İçişleri Bakanlığı, 8 Haziran’daki Dünya Okyanus Günü ile aynı zamana denk gelecek şekilde 2032 yılına kadar kamu arazilerinde tek kullanımlık plastik ürünleri ve ambalajları aşamalı olarak kaldıracağını duyurdu.

Sekreterlik Kararı 3407, milli parklar da dahil olmak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından yönetilen arazilerde tek kullanımlık plastik ürünlerin tedariğini, satışını ve dağıtımını azaltmayı amaçlıyor.

İçişleri Bakanı Haaland, “İçişleri Departmanı, plastik atıkların ekosistemlerimiz ve iklimimiz üzerindeki etkisini azaltmada öncü bir rol oynama yükümlülüğüne sahiptir” diyor. “Milli parklar ve ulusal vahşi yaşam sığınakları dahil olmak üzere ulusun kamu arazilerinin koruyucusu ve balıkların, vahşi yaşamın, bitkilerin ve yaşam alanlarının korunması ve yönetiminden sorumlu kurum olarak, Dünyamız için daha iyisini yapmak için benzersiz bir konumdayız.”

Haaland sözlerine şöyle devam ediyor: “Bugünün emri, departmanın sürdürülebilirlik planlarının, doğal çevremizi ve çevrelerindeki toplulukları korumaya çalışırken tek kullanımlık plastik ürünleri aşamalı olarak bırakma konusunda cesur adımlar içermesini sağlayacak.”

Emir, İçişleri Departmanına, kompostlanabilir veya biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler veya yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzemeler gibi tek kullanımlık plastik ürünlere tehlikesiz, çevre açısından tercih edilebilir alternatifleri belirlemesi talimatını veriyor. Tek kullanımlık plastik ürünler arasında yiyecek ve içecek kapları, şişeler, pipetler, bardaklar, çatal bıçaklar ve tek kullanımlık plastik poşetler yer almaktadır.

Departmana göre, şimdiye kadar üretilmiş plastiğin yüzde 10’undan daha azı geri dönüştürüldü ve geri dönüşüm oranlarının artmadığını belirtiyor. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından hazırlanan bir raporda, 2018’deki plastik geri dönüşüm oranı yaklaşık yüzde 9’du ve Bennington Koleji’ne bağlı bir çevre projesi olan kar amacı gütmeyen Last Beach Cleanup and Beyond Plastics’in raporu, 2021 plastik geri dönüşümünün yüzde 5’in altında olduğunu gösteriyor.

İçişleri Bakanlığı, “departman tesislerinin faaliyet gösterdiği coğrafi konumların çeşitliliğini ve sosyal bağlamı hesaba katmayı” düşündüğü birçok alternatifi listeliyor. Kağıt, biyoplastik veya kompozit torbaların tek kullanımlık torbaların yerini alabileceğini; biyo bazlı plastik, cam, alüminyum ve lamine kartonlar tek kullanımlık şişelerin yerini alabilir; ve benzeri malzemeler tek kullanımlık gıda ambalajlarının yerini alabilir.

Benzer Yazılar