Alibaba ve Unilever’den Geri Dönüşüm Ortaklığı

Yazar: plastoday
Alibaba Unilever Geri Dönüşüm Yapay Zeka

Unilever, ülkenin ilk büyük ölçekli kapalı döngü plastik geri dönüşüm sistemini başlatmak için Alibaba Grup ile güçlerini birleştirdi.

Waste-Free World adlı ortak girişim, Unilever’in plastik atıkların temel nedenini çözme ve ambalaj konusunda farklı düşünme çabasının bir parçasıdır.

Şirket olarak Unilever, 2025 yılına kadar işlenmemiş plastik kullanımını yarıya indirmeyi önceliklendirmişti. Ayrıca plastik ambalajları 100.000 tondan fazla azaltmak ve geri dönüştürülmüş plastik kullanımını hızlandırmak için bir hedef belirlenmişti.

Girişim, bu çabanın bir parçası ve Şangay hükümetinin daha döngüsel bir ekonomiyi teşvik etmek için ülke çapında kullanılabilecek bir plastik ambalaj yönetim sistemi oluşturma planına aktif bir yanıt.

Waste-Free World’ün lansmanı, Çin’in en büyük iki şehri olan Şangay ve Hangzhou’daki ofislere ve topluluk alanlarına bir pilot programın parçası olarak 20 geri dönüşüm makinesinin kurulmasıyla başladı.

Her makine, farklı plastik şişe türlerini otomatik olarak tanımlayan son teknoloji yapay zeka teknolojisi ile donatılmıştır. Müşterilerin yapması gereken tek şey, öncelikle makinenin ekranında görüntülenen QR kodunu taramak. Ve ardından şişeyi geri dönüşüm kutusuna koymak için Alibaba ‘nın e-cüzdan hizmeti Alipay’i kullanmaktır.

Bu kadar basit – makine tüm zor işi yapıyor. Yapay zeka teknolojisini kullanarak, şişenin yapıldığı plastiği otomatik olarak tanımlar, sınıflandırır ve saklar. Böylece toplanıp geri dönüşüm merkezlerine iade edilebilir ve bozunmak yerine yeniden kullanım için hızlı bir şekilde takip edilebilir.

Sistem, daha sürdürülebilir yaşam tarzı seçimleri yapmak isteyen tüketiciler ve plastik ambalajı yeniden kullanmak isteyen işletmeler için bir kazan-kazan olduğunu kanıtlıyor.

Tüketiciler, geri dönüşüm oranlarını iyileştirmek için biraz çaba sarf etmenin yanı sıra, Waste-Free World makinelerine koydukları her şişe için Alipay “Karınca Ormanı’nda Unilever kuponları ve yeşil enerji puanları kazanıyor.

Düşük karbonlu faaliyetler için tüketicilere yeşil enerji puanları verilmektedir. Tüketiciler bunları toplar ve sonra ağaç dikmek veya koruma alanlarını korumak için kullanırlar. Alipay, Karınca Ormanı’nın 2016’daki lansmanından bu yana, Çin’in kurak bölgelerinde STK’larla ortaklaşa 200 milyondan fazla ağaç dikilmesine yardımcı oldu.

Benzer Yazılar

Yorum Yap