Audi’den Otomotiv Plastikleri için Yeni Çözüm

Yazar: plastoday
Audi Karlsruhe Teknoloji Geri Dönüşüm

Thinktank Endüstriyel Kaynak Stratejilerinin bir parçası olarak, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü‘ndeki (KIT) araştırmacılar, otomotiv üretimindeki plastiklerin kimyasal olarak geri dönüştürülmesine yönelik bir pilot proje üzerinde altı aydır Audi ile birlikte çalışıyorlar. Proje tamamlandığında, karışık plastik atıkların kimyasal olarak geri dönüştürülmesinin hem teknik olarak mümkün hem de çevresel ve finansal olarak umut verici olduğunu söylediler.

Otomotiv üretiminden kaynaklanan plastik atıklar piroliz yağına dönüştürülebilir. Böylece Audi modellerinde yüksek kaliteli plastik bileşenlerin üretimi için ham madde olarak petrolün yerini alabilir. Bu şekilde kapatılan malzeme döngüleri, değerli kaynakları ve enerjiyi korur ve sera gazı emisyonlarını azaltır. Bu nedenle, kimyasal geri dönüşüm, enerji geri kazanımına uygun bir alternatifi temsil eder ve mekanik işlemeyi tamamlar. Audi, fosil kaynaklarını daha uzun süre kullanabilir ve ek fosil kaynakların tedarikini azaltabilir. Audi, kimya endüstrisinden ve KIT’den ortaklarla birlikte şimdi bir sonraki adımı atmayı ve sanayileşmeyi araştırmayı planlıyor.

Yakıt depoları ve hava yastığı kapaklarından radyatör ızgaralarına kadar otomobillerdeki çok sayıda bileşen plastikten yapılmıştır. Sıkı güvenlik, ısı direnci ve kalite gereksinimlerini karşılamaları gerekir. Bu nedenle, bugüne kadar özellikle yüksek düzeyde strese maruz kalan plastik otomotiv parçaları, yalnızca el değmemiş kaliteli malzemelerden üretilebildi. Ek olarak, karışık plastik atıklar genellikle mekanik geri dönüşüm için mevcut değildir. Bu nedenle KIT düşünce kuruluşu Audi ile 2020 yılı sonunda kimyasal geri dönüşüm için pilot bir proje başlattı. Proje kapsamında, karışık otomotiv plastik fraksiyonlarının bir kaynağa ne ölçüde geri beslenebileceğini belirlemek için testler yapıldı.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü

KIT Teknik Kimya Enstitüsü’nden Prof. Dr. Dieter Stapf ve KIT Endüstriyel Yönetim ve Endüstriyel Üretim Enstitüsü’nden (IIP) Dr. Rebekka Volk önderliğinde bilim insanları, sürecin teknik fizibilitesini ve maliyetini araştırdılar. Sonuçlar, otomotiv üretiminden gelen karışık plastik atıkları petrolün yerini alabilecek piroliz yağına dönüştürmek için kimyasal geri dönüşümün kullanılabileceğini gösteriyor. İşlenmemiş malzemelerle aynı yüksek kaliteyi sergiledikleri için, piroliz yağından yapılan plastikler, otomotiv imalatında yüksek düzeyde strese maruz kalan plastik bileşenler üretmek için yeniden kullanılabilir. Audi, otomotiv plastik atıkları ile bir pilot projede bu geri dönüşüm yöntemini test eden ilk otomobil üreticilerinden biridir. Araştırmasını KIT ile birlikte yoğunlaştırmayı planladığını söyledi. Ortaklar, fosil yakıt kaynaklarının kullanım süresini uzatacak ve kullanımlarını azaltacak bir devam projesinde sanayileşme potansiyelini test etmeyi planlıyor.

 

Benzer Yazılar

Yorum Yap