K 2022

Yazar: plastoday

COVID-19’un küresel patlamasından bu yana ilk K 2022 gösterisi için büyük beklentiler vardı. K 2022 Katılımcı Konseyi Başkanı ve Reifenhäuser GmbH’nin Yönetici Ortağı Ulrich Reifenhäuser, gösteri öncesi bir basın toplantısında çıtayı yüksek tuttu ve bunun şimdiye kadarki en önemli K olabileceğini öne sürdü.

19 Ekim’deki birinci gün, bazı katılımcıların normalden daha küçük kalabalıklar hakkında endişeleri vardı. Tabii ki, sekiz günlük bir gösterinin ilk günü sakin olmaya mahkumdur. İkinci gün, katılımcıların katılımıyla ilgili tüm endişeler ortadan kalktı. Koridorlar her zamanki gibi tıklım tıklım, bazı durumlarda tıkanma noktasına gelmiş gibiydi. Bununla birlikte, Messe Düsseldorf tarafından gösterinin sonunda yayınlanan toplam rakamlar, önceki etkinliğin gerisinde kaldı.

Messe Düsseldorf, bu yıl etkinliğe %70’i Almanya dışından, %42’si denizaşırı gelen 176.000 ziyaretçinin katıldığını bildirdi. Bu, 2019 şovundan %20’nin biraz üzerinde bir düşüştü. Devam eden COVID ile ilgili kısıtlamalar nedeniyle Doğu Asya’dan daha az ziyaretçi ve muhtemelen hiçbir Rus firmanın katılmayışı – hiçbiri sergilenmiyordu, ancak gösteriye kaç kişinin katıldığını bilmek imkansız – bu düşüşün bir kısmını oluşturdu. Ancak gösteri organizatörü, 3.000’den fazla katılımcının çoğunun kaliteli ipuçlarından yoksun olmadığını ve çok sayıda iş anlaşmasının müzakere edildiğini vurguladı. Bu, büyük ölçüde basın toplantılarında ve makine üreticileri ve malzeme tedarikçileri ile yapılan görüşmelerde doğrulandı.

Bir uyarı ile sağlam finansal

Pek çok plastik işleme ekipmanı üreticisi yılın ilk üç çeyreği için sağlam mali tabloları tuttu. Ancak bazıları satış hacminden ziyade fiyat artışlarının bu sonuçları doğurmaya yardımcı olduğunu gönülsüzce kabul etti. Sumitomo Demag 80.000’inci elektrikli makinesini TE Connectivity’ye törenle teslim ederken, Engel CEO’su Stefan Engleder geleceğe olan güvenini dile getirirken, gelen siparişlerin son birkaç hafta içinde çift haneli rakamlarla düştüğünü itiraf etti. Almanya, Engel’in tek en büyük pazarı ve büyük ölçüde Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan yükselen enerji fiyatlarıyla savaşıyor. Sumitomo Demag CEO’su Gerd Liebig düzenlediği basın toplantısında 2023’te tamamen resesyon beklediğini paylaştı.

Rekor enflasyon ve yüksek benzin fiyatlarıyla mücadele eden ortalama ABD tüketicisi için öyle görünmese de, Kuzey Amerika bu çalkantılı zamanlarda birçok üretici tarafından güvenli bir liman olarak görülüyor. Engleder’e göre orta ve uzun vadeli büyüme için en iyi fırsatları sunuyor. Plastik Sanayicileri Derneği basın toplantısında, Baş Ekonomist Perc Pineda, plastik sektörünün büyümesinin gelecek yıl küresel gayri safi yurtiçi hasıla artışını geçmesi halinde şaşırmayacağını belirtti.

Her Yerde Sürdürülebilirlik

K 2022’de sürdürülebilirlik mesajı vermeyen bir stant bulmakta zorlanabilirdiniz. Bazıları pragmatikti – enerji maliyetleri arttıkça, enerjiyi koruyan makineler ve süreçler büyük talep görüyordu – ancak çoğunlukla döngüsel ekonominin taleplerine yanıt olarak oldu. Bazıları, sürdürülebilirlik taahhüdünün ticari büyümeyi olumsuz etkilemediğini vurguladı: KraussMaffei, yakın zamanda Almanya ve Çin’de iki yeni tesis inşa etti ve ikisi de yolda, ancak tüm tesislerinin 2030 yılına kadar karbon nötr olacağını taahhüt etti. Ayrıca, tüm makineleri 2035 yılına kadar karbon nötr olacak.

K 2022’de çok fazla sürdürülebilirlik yeniliği vardı. Ancak özellikle ilgi çekici bulunan, gösteride öne çıkan bir diğer tema olarak, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için dijitalleşmeden yararlanan R-Cycle Dijital Ürün Pasaportu.

Diğerlerinin yanı sıra Arburg, Engel, Erema, Illig ve Multivac tarafından desteklenen sektörler arası bir girişim olarak Reifenhäuser Group’un öncülük ettiği R-Cycle platformu, üretim ekipmanlarının bir paketin üretildiği andan itibaren geri dönüşümle ilgili verileri kaydetmesini sağlar. Reifenhäuser’e göre bu, ayırma tesislerinin tüm bileşenlerini içeren geri dönüştürülebilir ambalajları kolayca tanımlamasını ve yüksek kaliteli geri dönüşümün geri kazanılması ve işleyen bir döngüsel ekonomi için temel oluşturmasını sağlar. İzleme teknolojisi, bireysel film veya enjeksiyon kalıplama hatlarından işleme, paketleme ve dolum istasyonlarından atık ayırma ve geri dönüşüm sistemlerine kadar tam bir döngü içindedir. Sektörler arası süreç geliştirme için küresel bir ağ olan GS1 standardına dayanmaktadır.

Etkinlik sonrası basın açıklamasında Messe Düsseldorf, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve enerji verimliliğine odaklanmanın katılımcıların beklentileriyle uyumlu olduğunu belirterek, K’daki karar vericilerin yaklaşık %40’ının “konuyla ilgilendiklerini” söyledi.

Daha genel olarak, sektör, küresel olayların öngörülemezliği ve iş uygulamaları üzerindeki etkisi göz önüne alındığında gergin bir durumdayken, fuar organizatörü “bu, katılımcıların bağlılığını ve ziyaretçilerin ilgisini azaltmadı” dedi. Tam tersi: “Özellikle şimdi Plastik endüstrisinin döngüsel ekonomiye doğru dönüşüm geçirdiği çalkantılı zamanlarda K 2022, ortaklaşa ve aktif olarak geleceğe yönelik rotayı belirlemek için ideal bir yerdi” dedi.

Benzer Yazılar