Moretto, İleri Teknolojiler ve Dijitalleşme Üzerine Eğildi

Yazar: plastoday

1980 yılındaki kuruluşundan bu yana Moretto, Şanghay’daki Çin yan kuruluşu da dahil olmak üzere sekiz ülke ve bölgede faaliyet göstermektedir. Grup, plastik işleme endüstrisi için dozajlama, kurutma, öğütme, termos ve soğutma çözümlerinde uzmanlaşmıştır ve yılda 60.000’den fazla makine satmaktadır.

Moretto Başkanı Renato Moretto, CHINAPLAS‘ın çok önemli bir fuar olduğunu belirtiyor. CHINAPLAS’ı Moretto’nun çözümlerini ve güçlü yanlarını pazara sergilemek ve ayrıca şirketi pazara ve müşterilere daha da yakınlaştırmak için harika bir fırsat olarak görüyor.

Moretto, 168 patenti ile otomotiv, medikal, optik, içecek, paketleme, elektronik, büyük ev aletleri, teknik kalıplama, PET ve geri dönüşüm endüstrileri için gelişmiş ürünler sunmaktadır.

Şirketin benzersiz ürünleri rafine teknolojilerle üretilmiştir. İnsan odaklı yaklaşım ve dijitalleşme ile birleşen bu teknolojiler, kalite standartlarını ve üretim verimliliğini artırmanın yanı sıra fabrikalar için de enerji tasarrufu sağlıyor.

Öne çıkan özelliklerden biri, yüksek stabilite ve hassasiyete sahip DGM Gravix gravimetrik dozlama ünitesidir. Titreşim Bağışıklık Sistemi (VIS) sayesinde titreşim varlığında bile yüksek düzeyde hassas ve esnek üretim sağlar. Modbus RS485, USB ve Ethernet portları ile donatılmış olup, gerçek zamanlı üretim takibine olanak tanır. Bugün dünya çapında 16.000’den fazla birim satıldı.

Ayrıca, kompakt, tamamen elektrikli hücresel mini kurutucu X Comb, olağanüstü polimer nem giderme sağlar. Eşsiz OTX (Original Thermal eXchanger) huni ile polimerin homojen muamelesi sayesinde, daha kısa sürede homojen nem almayı garanti eder. Mini kurutucu, hızlı ve anında programlama için işleme makinesine doğrudan kurulum için uygundur.

Nem Ölçer, yüksek performans sağlayan özel, patentli bir üründür. Basit bir kullanıcı arayüzü ile bu eksiksiz kapalı devre çözüm, üretim döngüsü boyunca polimerlerin hassas nem alma işleminin gerçek zamanlı, çevrimiçi kontrolünü sağlar ve herhangi bir çevrimdışı analizi ortadan kaldırır.

X MAX

X MAX, çalışma koşullarını optimize eden ve enerji tüketimini azaltan otomatik ayarlama teknolojisine sahip isteğe bağlı bir kurutma sistemidir. Değişken hava akışı, üretim ihtiyaçlarına göre otomatik olarak ayarlanır, işleme malzemeleri için hassas hava akışı sağlar ve polimer üzerindeki termal stresi ve viskozitedeki değişiklikleri önler.

Kurutucu tamamen entegre ve modüler bir tasarıma sahiptir: 3 üniteden oluşan temel bir sistemden 12 ton/saat’e kadar üretim ihtiyaçlarını karşılayan 10 üniteye kadar kolayca genişletilebilir. Moleküler eleklerin uygulanması, X MAX’ın süreç boyunca sürekli, yüksek performans ve verimin yanı sıra optimum çalışma koşulları sunmasını sağlar. Otomatik olarak devreye giren yedek ünite, üretimin durmasına gerek kalmadan bakım işlemlerini kolaylaştırır ve sistemin optimum koşullarda çalışmasını sağlar.

Sürdürülebilirlik, ürün geliştirmenin ana itici gücü

Renato Moretto, pazar ihtiyaçlarına göre son teknoloji çözümler sunmanın zorunlu olduğunu ortaya koyuyor. Ancak teknolojik yenilik tek başına yeterli değildir. Moretto: “Daha önemli olan, karmaşık otomasyonu basitleştirmek için dijitalleştirme ve teknolojiyi birleştirmek. Çıktıyı pazar ihtiyaçlarına göre otomatik olarak ayarlamanın yanı sıra, doğru ve zamanında veri yönetimi, sistemin anormal koşulları veya arıza süresini önceden tahmin etmesine ve önleyici bakım için operatörlerle iletişime geçmesine ve böylece genel üretkenliği artırmasına olanak tanır.”

Endüstri 4.0 çağında bile şirketler insanlardan oluştuğu için işletmelerde en önemli şeyin insan olduğunu vurguluyor. Otomatik üretim çok karmaşık hale geldi ve bunların arasında kullanım kolaylığı ve güvenlik temel hususlardır. Ayrıca bir mega trend olarak dijitalleşme, üretim ve bilgi yönetimini kolaylaştırmada önemli bir rol oynuyor.

Günümüzde sürdürülebilirliğe ulaşmak, plastik endüstrisi için giderek daha zorlu bir mücadele haline geliyor. Ancak şirketin ürünlerini daha kaliteli ve sürdürülebilir özelliklerle sürekli iyileştirmeyi bir fırsat olarak görüyor. Sonuç olarak, hammaddeden enjeksiyonla kalıplanmış bitmiş ürünlere kadar tüm üretim döngüsünün ekolojik etkisini en aza indirmeye yönelik sürekli bir çabadır.

Sürdürülebilirliği sağlamak için geri dönüşüm anahtardır. “Geri dönüşüm, atık malzemeleri işlemek ve bunları üretim zincirine yeniden dahil etmek için gelişmiş sistemler gerektiren gelişen bir endüstridir. Akıllı üretimin ihtiyaçları etrafında inşa etmek için süreç aynı zamanda otomasyon ve süreçlerin birleşimi gibi yüksek teknoloji ve bağlantının yanı sıra fabrikalar arasındaki ara bağlantı gerektirir.”

Önümüzdeki büyük zorluk, üretimi önemli ölçüde etkileyen hammadde ve enerji maliyetlerindeki artış olacaktır. Ayrıca, teknolojik gelişmeler küreselleşmenin zorluklarının merkezinde yer alırken, inovasyonu benimsemek ve pazar ihtiyaçlarını karşılamak şirketin ileriye sıçramasına yardımcı olacaktır. Teknolojinin dijitalleşme ile birleşimi ileriye giden yol olacaktır.

Benzer Yazılar