Kendi Kendini Sterilize Eden Plastik Film

Yazar: plastoday

Titanyum dioksitin nanoparçacıklarını içeren kendi kendini sterilize eden düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) film, sıradan bir ışık kaynağına maruz kaldığında COVID-19 gibi virüsleri öldürür. Türünün ilk örneği olan malzemenin üretimi çok az maliyetlidir, kolayca ölçeklenebilir ve hastanelerde tek kullanımlık önlükler, masa örtüleri ve perdeler için kullanılabilir.

Queen’s University Belfast’taki araştırmacılar, ince kaplamanın UV ışığını emdiğini ve virüsleri öldüren reaktif oksijen türleri (ROS) ürettiğini söyledi. Bilim adamları, filmi oluşturmak için kullanılan teknolojinin, yerini alacağı mevcut tek kullanımlık plastik filmlerin aksine, parçalanabilir olmasını da sağlıyor.

Buluşun, sağlık ortamlarında virüslerin bulaşmasında önemli bir azalmaya yol açabileceğini iddia ediyorlar. Profesör Andrew Mills, “Bu film, sağlık sektöründe kullanılan tek kullanımlık plastik filmlerin çoğunun yerini alabilir, çünkü gerçek bir ekstra maliyet olmaksızın kendi kendini sterilize etme katma değerine sahiptir” dedi. “Sıkı testler yoluyla, virüsleri sadece oda ışığıyla öldürmede etkili olduğunu bulduk – böyle bir şey ilk kez geliştirildi ve bunun topluma büyük bir fayda sağlayacağını umuyoruz.”

Araştırmacılara göre, gıda üretimi gibi ekstrüde plastik filmin kullanıldığı diğer uygulamalar da fayda sağlayabilir.

Kendi kendini sterilize eden plastik film, dört farklı virüse karşı anti-viral aktivite için test edildi – iki influenza A virüsü, EMCV adı verilen oldukça kararlı bir picornavirüs ve SARS2. Film ya UVA radyasyonuna ya da soğuk beyaz ışıklı bir floresan lambadan gelen ışığa maruz bırakıldı. Araştırmacılar, filmin sadece beyaz floresan tüplerle aydınlatılan bir odada bile tüm virüsleri öldürmede etkili olduğunu buldular.

BBC araştırma raporunda, kontrollü laboratuvar koşullarında, kendi kendini sterilize eden plastiğin üzerine yaklaşık bir milyon virüs parçacığının yerleştirildiğini, bu da bir enfeksiyon başlatmak için gerekenden çok daha fazla olduğunu söyledi. Belfast Queen’s Üniversitesi tıp fakültesinden Dr Connor Bamford BBC’ye verdiği demeçte, “Bir milyon virüsten sıfıra iniyor ve bir saatten daha kısa sürede bir etki ve iki saatte maksimum ölüm görebiliyoruz.”

Araştırmacılar, Journal of Photochemistry and Photobiology B’de yayınlanan bir makalede, “Bildiğimiz kadarıyla bu, ölçeklenebilir bir işlemle (ekstrüzyon) üretilen, esnek, çok ince, fotokatalitik bir plastik filmin ilk örneğidir,” diyor.

Araştırma, Queen’s University Belfast’taki Kimya ve Kimya Mühendisliği Okulu’ndan Profesör Andrew Mills, Dr Ri Han ve Dr Christopher O’Rourke tarafından gerçekleştirildi.

Proje, Birleşik Krallık Araştırma ve İnovasyon’un bir parçası olan Mühendislik ve Fiziksel Araştırma Konseyi tarafından finanse edildi.

Benzer Yazılar