Audi, Fiziksel Geri Dönüşüme Pilotluk Yapacak

Yazar: plastoday

Alman otomobil üreticisi Audi, çevresel performansını iyileştirme hedefinin bir parçası olarak, ömrünü tamamlamış araçlardan plastik bileşenlerin geri dönüşümü için çeşitli farklı teknolojileri araştırıyor. Bu amaçla Audi, şirketin şimdi fiziksel bir geri dönüşüm pilot projesine başladığı Fraunhofer Enstitüsü de dahil olmak üzere bilim ve endüstriden ortaklarla işbirliği yapıyor.

Audi, üretim süreçleri için malzeme döngüleri oluşturmak için mümkün olduğu kadar çok teknoloji ile deneyim kazanmaya çalışıyor. Şirkete göre bu tür döngüler iki yolu kesiyor. Yenilenebilir ve yenilenemez ham maddelere olan talebi azaltıyor. Malzeme döngüleri yoluyla türetilen diğer malzemelere göre daha uygun bir enerji ayak izine sahiptir.

Farklı plastik türleri farklı ayırma ve geri dönüşüm teknolojileri gerektirdiğinden, Audi aynı anda birkaç seçeneğe bakıyor: mekanik, kimyasal ve şimdi fiziksel geri dönüşüm.

Şirket, farklı yaklaşımları test ederek, optimum sürdürülebilir seçimler yapılabileceğini – pilot aşamadan sonra ekolojik açıdan mantıklı olmayan her şeyin durdurulacağını söyledi.

Audi’nin polimer ekibinden Mike Herbig, “Odak noktamız her zaman, onları tekrar geri dönüştürebilmek için ömrünün sonunda arabadan mümkün olduğu kadar çok plastik içeriği çıkarmaya odaklanmak” dedi.

Günümüzde araçlarda tipik olarak yaklaşık 200 kg plastik ve plastik kompozit kullanılmaktadır. Tamponlar, radyatör ızgaraları, çeşitli iç parçalar ve ayrıca tahrik sistemi ve klimadaki bileşenlerin tümü plastikten yapılmıştır.

Otomotiv endüstrisinde, kullanılan malzemeyle ilgili olarak hem ham hem de geri dönüştürülmüş katı kalite standartları geçerlidir. Çarpma güvenliği, ısı direnci ve organik çözücüler, yağ veya hidrolik sıvılar gibi maddelere karşı direnç, ayrıca aracın tamamında korunması gereken boyutsal kararlılık, kalite, his, görünüm ve koku gibi faktörler garanti edilmelidir. hizmet ömrü. Çevresel gereksinimler de giderek daha fazla dikkate alınmaktadır.

Herbig, “Yalnızca ondan yapılan bileşenler gereksinimleri karşılıyorsa, yani parçaların kalitesi tüm kullanım ömürleri boyunca aynı kalıyorsa, geri dönüştürülmüş bir malzeme kullanıyoruz” dedi.

Mekanik geri dönüşüm, ilk işleme seçeneği olmasına rağmen, her zaman gerekli kalite veya performansı sağlayamaz ve kompozitlerden yapılan veya çeşitli yapıştırıcılar, kaplamalar ve dolgu maddeleri içeren bileşenler için uygun bir çözüm değildir. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) ve endüstri ortaklarıyla birlikte çalışan Audi, karışık plastik atıkların krakerde ham petrolün yerini alabilecek piroliz yağına işlendiği bir kimyasal geri dönüşüm yöntemi de geliştirdi. Kırıcının çıkışından üretilen bileşenler, bakir malzemeden yapılanlara benzer özelliklere sahiptir.

Fiziksel Geri Dönüşüm

Fraunhofer Proses Mühendisliği Enstitüsü ve Ambalaj IVV ile işbirliği içinde geliştirdiği bir teknoloji, otomotiv plastik atıklarının fiziksel olarak geri dönüştürülmesi ve araçlarda yeniden kullanılması olanaklarını araştırmak için, Audi şimdi üçüncü bir yaklaşım ekledi: fiziksel geri dönüşüm.

Atık plastiğin moleküler bileşenlerine indirgendiği kimyasal geri dönüşüm sürecinin aksine, fiziksel geri dönüşüm solventlerden yararlanır. Kimyasal bozunma reaksiyonu gerçekleşmez ve polimer zincirleri zarar görmez.

Fraunhofer IVV’den Dr. Martin Schlummer, “Solvent olarak yalnızca kesinlikle zararsız maddeler kullanılır,” dedi.

Alev geciktiriciler gibi çözünmüş maddeler de gerekirse plastik solüsyondan ayrılabilir. İşlem, işlenmemiş malzemenin kalitesiyle eşleşen çok saf bir plastik granül verir.

Audi, sürecin teknik fizibilitesini doğrulamak ve maliyet etkinliğini test etmek için şimdi bu granülün daha büyük miktarlarda üretimine pilotluk yapıyor. Şirket, pilot sırasında koltuk ayarlayıcı gibi küçük bir parça üretecek – yine de emisyon ve koku açısından yüksek standartları karşılaması gereken bir parça.

Gelecekte Audi, araçlardaki geri dönüştürülmüş malzemelerin oranını daha da artırmak istiyor. Otomobil üreticisine göre, Audi Q4 e-tron, mekanik özellikler açısından özellikle yüksek talepleri karşılaması gereken bir bileşen olan montaj braketi de dahil olmak üzere, geri dönüştürülmüş maddelerden yapılmış 27’ye kadar bileşene sahiptir.

Audi, farklı teknolojileri birbirini tamamlayıcı olarak görüyor ve gelecekte üçünü de kullanmayı planlıyor. Bu sayede ömrünü tamamlamış araçlarda bulunan değerli kaynaklardan optimum düzeyde yararlanılarak hammaddeler için malzeme döngüleri oluşturmak mümkün olacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yap